Юко Фуджий – треньорът по джудо, който преобърна половите стереотипи

Джудистката става първата жена треньор на мъжкия национален отбор
24 юли 2018 17:30,
6

Първата тренировка на Юко е преди повече от 30 години в Япония. Тогава малко момче я хвърля с главата напред на тепиха и момичето се зарича, че повече никога няма да практикува бойното изкуство.

Днес обаче Юко се записва в историята като първата жена треньор на мъжкия отбор по джудо в Бразилия.

В мъжкия свят на Бразилия и спортовете, в които доминира присъствието на "силния пол", една жена треньор по джудо е нещо немислимо. В професионалните спортове обикновено жените тренират предимно отбори, съставени от жени. А онези, които имат шанса да се занимават със спорт в Бразилия, често се сблъскват с дискриминация.

Стъпката, която Юко предприема, е нещо, което никой не очаква, но всички жени приветстват и то не само в света на джудото, а и всички останали спортове.

Най-популярен в Бразилия в момента е футболът, но обикновено се гледа с неодобрение на жени, които решават да се включат в популярни отбори. Единствената жена, която някога е била треньор на женския отбор по футбол, е уволнена след по-малко от година на поста, след вълна от недоволство и натиск от страна на играчите.

Националната конфедерация по джудо обаче се надява да промени статуквото и на жените в спорта в страната да започне да се гледа по различен начин.

"Юко е отличен пример за нарастващото признание за жените в спорта, особено в джудото. Дълги години "нежният пол" дори не е допускан да тренира това бойно изкуство.", споделя Ней Уилсън от конфедерацията пред BBC.

Изборът на Юко за треньор на мъжкия отбор шокира света на джудото, но се надяват, че и други спортни тимове ще последват примера и ще дадат на жените поле за изява.

Японката е забелязана от бразилците през 2012 г. и е назначена като помощник треньор на мъжкия и женския отбор. Подготвя местния герой от Олимпиадата в Рио – носителката на златен медал Рафаела Силва. Тогава вратите за нея се отварят още по-широко.

След като е обявена за треньор на мъжкия национален отбор по джудо на Бразилия, Юко получава огромната подкрепа на всички жени, занимаващи се със спорт. Това я кара да осъзнае огромното значение на това нейно постижение, а освен това и колко малко място има в действителност за жените в спорта.

"Ако аз мога да стана треньор на мъжкия отбор по джудо в Бразилия – свят на мъже, значи това е сигнал, че нещата все пак са започнали да се променят. Ще се разгръщат още повече възможности за жените.", споделя пред BBC Юко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изключение в правилото за най - добрите няма. Няма жена, която да може да победи ВСЕКИ мъж в каквото и да е. А винаги има мъж, който да може да победи която и да е жена в каквото и да е. Айде свободно, джеси!
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В интерес на истината, азиатските травестити бият жените дори в това дда си жена. Жените не са най - добри дори и в това да са жени! Мъжете ги бият по всички параграфи. Защо изобщо някой би назначил жена за нещо??? Да ходят да копат нивите и да раждат на къра и да не занимават цивилизацията със себе си!
2
0
 
2
 
! Отговори
Винаги има изключени преди 5 години
Имаме си много хубава българска поговорка, точно за случая - една лястовица, пролет не прави! Айде свободно, Джеси!
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо лансирате жените за сметка на кадърните мъже? По този начин убивате конкуренцията и качеството! Никой не може да ме убеди,ч е една жена е по - добра джудистка от един мъж. Или математичка. Или каквото и да е, освен да е жена!